כולם להיכנס חובה !!! אל תפגעו בחיים שלכם התאבדות !!!
גיל ההתבגרות הוא תקופה של התפתחות מהירה – פיזית, נפשית ופסיכו-חברתית. תקופה זו קריטית משום שהיא כרוכה בקונפליקטים רגשיים וחברתיים, במתחים, בלחצים ובקשיים בבית ובבית-הספר. מתבגרים עשויים להתמודד עם קשיי ההתבגרות בדרכים שונות: תוקפנות, מרד, התכנסות בעצמם, התרחקות פיזית מהקושי (למשל בריחה מהבית), ביטוי הקושי בדרך של סימפטום פסיכוסומטי או – במקרים קיצוניים – בניסיון התאבדות. שיעור ההתאבדות בגיל ההתבגרות אינו גבוה משיעור ההתאבדות בכל גיל אחר, אולם מחשבות התאבדות, ניסיונות התאבדות והתנהגות מסוכנת שכיחים בגיל זה יותר מבכל גיל אחר.
התאבדות היא כיום גורם המוות השני בשכיחותו בקרב בני נוער בעולם המערבי (הגורם הראשון הוא תאונות דרכים). ההערכה היא שמספר ניסיונות ההתאבדות גדול פי-100–200 ממספר ההתאבדויות, ורק על מקצתם מגיע דיווח לרשויות. ניסיונות התאבדות עלולים להסתיים בפגיעה נפשית ופיזית קשה ואף בנכות תמידית.
הערנות לתופעת ההתאבדות בישראל בשני העשורים האחרונים רבה מבעבר. בעבר היתה אובדנות בגדר טאבו, ואילו כיום מדובר בה בציבור, בקהילה האקדמית ובעיתונות הכללית. הוקמו ארגונים וגופים ציבוריים שדנים בה ובהם הוועדה הבין-משרדית למניעת ההתאבדות.
*****
כשבני נוער שוקעים במצוקה נפשית וחשים שהם לבד בעולם, התאבדות יכולה להיראות כפתרון היחיד שיגאל אותם מייסוריהם. חשוב להיות ערים לאותות המצוקה שבני נוער משדרים כדי לזהות נטיות אובדניות ולמנוע נסיונות התאבדות אובדנות היא הצפה של מגוון רגשות שליליים בלתי נשלטים שמביאים לתחושת הרס עצמי ולתחושה כי רק התאבדות תביא לסיום הכאב הנפשי הבלתי נסבל. זו תופעה מדאיגה וקשה לניבוי, הנגרמת משילוב של גורמים פסיכולוגיים, ביולוגיים, אישיותיים, חברתיים ומצביים.
*****
אובדנות היא הצפה של מגוון רגשות שליליים בלתי נשלטים שמביאים לתחושת הרס עצמי ולתחושה כי רק התאבדות תביא לסיום הכאב הנפשי הבלתי נסבל. זו תופעה מדאיגה וקשה לניבוי, הנגרמת משילוב של גורמים פסיכולוגיים, ביולוגיים, אישיותיים, חברתיים ומצביים. המתבגר חווה כאב נפשי הכולל תחושת ריקנות, בדידות, חוסר ערך, חרדה, דיכאון, חוסר אונים עד שהמצב מחריף ונהיה בלתי נסבל. חשיבה מצומצמת ונוקשה אינה מאפשרת לראות מספר פתרונות אלא רק פתרון יחיד. ניתן לדמות את המתבגר האובדני לאדם שיושב בחדר חשוך, נטול חלונות, בתחושת העדר תקווה, אין אור בקצה המנהרה.
בעיני המתבגר הכאב הנפשי הוא שבר פנימי בלתי ניתן לתיקון, בלתי הפיך, מוחלט, אין פתרונות ורק המוות הוא הגואל מהמצוקה המתמשכת. המתבגר חש כי הוא אינו יכול לסבול יותר, איש אינו מבין אותו, הוא בודד בעולם ואף אחד לא חש בקיומו. המוות הוא קריאה לעזרה מהמצב הקשה, רצון להפסיק את הכאב הבלתי פוסק, בדיקה האם אוהבים אותי, דרך להראות אהבה לאחר ואמצעי לגרימת צער אצל אחרים.
בכל שנה מתאבדים בישראל כ 400-500 בני אדם ושיעור ההתאבדות בקרב גברים גבוה פי ארבעה מאשר בקרב נשים. ההערכה היא כי מספר ניסיונות ההתאבדות גדול בהרבה ממספר ההתאבדויות. בקרב בני 15-24 התאבדות היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בקרב בנים והשלישית בקרב בנות. ייתכן כי שכיחות ההתאבדויות הגבוהה בקרב מתבגרים נובעת מתהליכי גיבוש האני המתרחשים בגיל ההתבגרות.
גורמי הסיכון לאובדנות הינם מגוונים ולרוב רק צירוף של מספר גורמי סיכון , ולא גורם בודד, מעידים על רמת הסיכון. גורמי הסיכון כוללים ניסיון התאבדות קודם, הפרעות פסיכיאטריות, יחסי הורים-ילדים (קונפליקטים, אלימות, הזנחה), קשרים חברתיים (דחייה חברתית, בידוד), גורמים מצביים (נגישות לנשק או לתרופות), היסטוריה משפחתית (הורה שהתאבד, גירושין), קשיים בזהות המינית או בזהות האישית, אירועי חיים שליליים (אובדן, הגירה, פגיעה מינית, עבריינות, בעיות בריאות), גורמים אישיותיים (דיכאון, פרפקציוניזם, אימפולסיביות, עוינות, רגישות ופגיעות, חשיבה נוקשה וביקורתית).
****
מתבגרים רבים מאותתים בדרכים שונות על מצוקה או מחשבות אובדניות, אבל בגלל קושי רגשי להכיר במצב מתעלמים מזעקתם. חשוב להיות קשובים לאותות המצוקה שהמתבגר משדר:
דיבור על תכניות או כוונה להתאבד, חלוקת רכוש, כתיבת מכתבים המאותתים על פרידה.
דיבור על חוסר טעם בחיים
עיסוק מוגזם במוות
התנהגות דכאונית- קשיי שינה, יתר שינה, ייאוש, אפתיה, שינויים באכילה, תלונות סומטיות
ירידה בתפקוד הלימודי או שינויים חברתיים
הסתגרות
התנהגויות מסוכנות- שימוש בסמים ובאלכוהול, הימורים וכדומה
התאבדות מפחידה, מאיימת והנטייה היא להימנע מעיסוק בנושאים כה מאיימים. עם זאת, איתור ומניעה הן דרכים חשובות. כשמתעורר חשד כדאי לשוחח ישירות עם המתבגר, לאסוף עוד מקורות מידע מאנשים המקורבים לו (משפחה, חברים) ולערב אנשי מקצוע. חשוב לדעת כי כאשר קיים קונפליקט בין החיים והמוות, לרוב האנשים יש את הדחף הטבעי להמשיך ולחיות. ולכן המתבגרים יגיבו כאשר יציעו להם סיוע.
כיצד ניתן לעזור ?
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםלא להתעלם מאיתותי המצוקה, להיות ערניים וקשובים, שימו לב לשינויים בתפקוד, במראה החיצוני, בקבוצת החברים.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםמי שסובל רוצה שיעזרו לו להפסיק את סבל והכאב המתמשך. גם אם הוא מסתגר, הוא לא רוצה להיות לבד.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםשוחחו באופן ישיר וגלוי עם המתבגר, הפגינו אמפתיה לרגשות, לבדידות, למצוקה ולכאב. עודדו שיתוף במחשבות.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםאל תהיו שיפוטיים וביקורתיים כלפי המצוקה של המתבגר או רצונו למות.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםבחנו עם המתבגר אילו מקורות סיוע זמינים בפניו ואילו נוספים ניתן להציע לו, כגון: מקורות הסיוע במשפחה, במעגל החברים, בבית הספר ובעמותות השונות – עמותת ער"ן, עמותת "בשביל החיים", עמותת סה"ר.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםהסבירו כי אי ודאות גורמת לחוסר אונים, בלבול, חרדה, אך זהו מצב זמני. חשוב להרחיב את החשיבה, לכל בעיה יש מספר פתרונות וגם מצבים קשים ובלתי נסבלים הם זמניים וניתן להתגבר עליהם יחד. לכל אדם יש מיומנויות לפתרון בעיות וכל אחד התמודד על קשיים בעברו.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםפיתוח אוריינטציית עתיד – אילו תקוות, חלומות היית רוצה להגשים? חשוב להעביר מסרים של תקווה ואופטימיות, ואמונה ביכולתו לצלוח את המשבר.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםהרחבת המעורבות בקהילה, הנתינה לאחר והעשייה יכולים לתרום לתחושת המשמעות והסיפוק בחיים.
אובדנות ונסיונות התאבדות בקרב מתבגריםלמדו מהם הסימנים המחייבים התערבות ופנו לעזרה מקצועית בהתאם לצורך. אל תישארו לבד עם הדאגה, שתפו אנשי מקצוע.
מניעה של נסיונות התאבדות
זיהוי ואיתור בני הנוער בסיכון גבוה, לפני הניסיון האובדני, מהווה מניעה משמעותית ביותר במיגור התופעה. חשובה הסברה בכלי התקשורת, הפעלת תוכניות במסגרות החינוך לזיהוי מתבגרים בסיכון, מעקב אחרי מתבגרים שנשרו ממערכות החינוך ומעקב אחרי בני נוער לאחר ניסיונות אובדניים.
*****
אז מה שרציתי להגיד לכם החיים שלכם שונים אחד מהשני , אולי עכשיו רע , אבל גם ברע תמיד מוציאים את הטוב להתאבד זה סימן שלאדם רע , ואדם שאומר כזה דבר הוא באחלת זקוק לעזרה , אל תפגעו בחיים שלכם כול עוד אתם קטנים תענו מכול רגע בחיים ,
החיים קצרים ותאמינו לי שלא שווה בשביל דבר אחד לאבד חיים שלמים ,
אוהבת שרית
תגובות (11)
וואו!!! אני לא יודעת מאיפה הבאת את זה אבל זה ממש נכון!!! ושירה דייייי זה לא יעזור לך!!
אני בתקופה הזאת לא מצליחה לישון אי לא אוכלת (אתמול באירוע לא אכלתי כלום)
אני סגור אני ירדתי בלימודים ויש עוד
ואני הולכת להתאבד לא משנה לי מה ואני הולכת להיות
מה400- 500 האנשים מישראל שיתאבדו
שירווש חבל זה פשוט עצוב על תפגעי בעצמך
תגידי לי את קולטת מה את אומרת?!את מדברת על בעיה זמנית ונותנת לה פיתרון נצחי אם תתאבדי כלום לא יחזיר את הגלגל אחורה!ואת לא הולכת להתאבד!מבחינתי אני אבוא אלייך ואקשור אותך בשרשראות ברזל עד שתיכנעי!
שירה חשוב לי להגיד לך את זה אימא שלך הביא אותך לעולם כי היא רוצה רק טוב בשבילך היא רוצה שתיהי מאושרת , ועם ההורים שלך בבית שלכם יש כאלה חוקים אני חושבת שאת צריכה לכבד כת ההורים שלך ואת מה שהם אומרים לך לא מדנה מה הורים לא בוחרים תזכרי את זה לכול החיים , ומי בסוף יהיה איתך כשיהי לך רע ההורים או הלהקה שאת אותם אפילו לא מכירה ?!
אך ורק ההורים הם תמיד יודעים מה טוב תאמיני לי ,
ואל תעשי לעצמך רע אני בטוחה שאת גדולה מספיק בשביל להבין
אוהבת שרית
שרית את האמת לא חשבתי על זה! עכשיו אני עוד יותר בטוחה שאפ מישהו התאבד בגלל שהוא העריץ מישהו ולא תרם לאותו האחד- זה לא נכון לעשות!!!
*אם
שירוש את מתה אם את מתאבדת!!!!
למרות שזה משפט לא הגיוני!!!
שרית את כל כך צודקת!!!
ושירוש את לא מבינה מה עשו לי השנה,
הם לא שווים את החיים שלך, מי הם שיעזו להחליט מתי את מתה? את תמותי מזקנה וזהו!!
שירה לא!!!
פשוט לא!!!
זה אינטרנט. לכולם יש אומץ לבוא ולומר 'אני מתאבד', אבל מה הסיכויים שהוא יעשה את זה? כמעט אפסיים. לרוב זה אחד שרוצה צומי, וסליחה אם אני פוגעת…
מי שהולך להתאבד בדר"כ לא מפרסם את זה באינטרנט, במיוחד לא כשהוא יודע שיש שם חברים וקרובים…
אני יודעת שאם מישהי מבין כל התגובות שמעליי תראה את התגובה הזו היא תצא עליי, אבל בסה"כ אמרתי את דעתי. אני יודעת שעכשיו יבואו ויגידו לי "את בכלל מכירה אותה?! מאיפה את ישר קובעת שהיא משקרת?!" וכ'ו, אז רק שתדעו, לא קבעתי, רק אמרתי שרוב הסיכויים שהיא באמת תתאבד כמעט לא קיימים. אל תהיו כל כך תמימות, זה מחשב, אתן לא רואות את החיים של מי שכותב מבעד למסך…
את טועה יקירה ,
מי שמצורח על כך שהוא רוצה להתאבד מבקש עזרה .
הוא באת מרגיש שהוא הגיע למצב של תיסכול ולא מסוגל להמשיך לחיות כך.
אבל הוא פוחד -פוחד מהמוות ולא באמת רוצה בו . הוא פושט לא מסוגל להתמודד עם המצב שהוא נמצא בו פשוט לו יותר לסיים את החיים ולא להתמודד יותר .
ולכן הוא צועק לעזרה .
ואני שמחה שאתם מנסים לעודד ולעזור !
זה בדיוק מה שהבחורה הזאת צריכה !
ואתם למעשה מצילים אותה !
כל הכבוד !